Den högkänsliga människan

Så, efter 4 månader har jag äntligen läst ut "den högkänsliga människan" av högkänsliga psykologen Elaine N. Aron! Min tid och ork har lyst lite med frånvaron, därav tog det sin lilla tid att komma igenom den! (Men så var man ju typ ensamstående i 3 av dessa månader också..). 

Lite väl djup emellanåt, men i det stora Otroligt läsvärd för mig. Det är skönt att finna ord på tankar o känslor som man alltid haft, och känna igen sig i hur man själv fungerar. Man får en större förståelse för sig själv! 

En high-sensitive-person (hsp) är känsligare för sinnesintryck än genomsnittet och registrerar så mkt mer detaljer än de flesta andra..och behöver därför mer återhämtning för att sortera alla intryck (o medföljande tankar, känslor, o analyser..). 

Plötsligt känns det ju inte alls underligt att man "alltid" är trött... Visst tar småbarnsåren på krafterna för de flesta, men jag har ju så länge jag kan minnas lätt för att bli helt "slut". Och hur mkt man än blandat in vitaminer, sömn, o fysisk aktivitet i vardagen (då man tidigare då kanske trodde att brist på någon av dessa var "boven" till tröttheten?) så kvarstår faktumet att man efter en dag där det varit mkt intryck är helt utmattad. Mitt system har helt enkelt lite lättare för att bli överstimulerat än många andras. 
Ett exempel i boken var: om man är på semester och har varit på rundvandring under dagen - eller att man kanske spenderat hela dagen i ett köpcenter - då finns det inte på frivilliga kartan att exempelvis gå på fest sen på kvällen. Man har fått nog med intryck under dagen och har oftast tillräckligt med att ta hand om dessa. 

Det finns ju hur mkt som helst att skriva om ämnet (o jag tycker ju psykologi i alla olika former är rätt intressant!) men de bli lätt långrandigt, och mkt att ta in om man inte är insatt. Klart är iaf att jag rekommenderar boken. Läsvärd både för högkänsliga och för personer med högkänsliga i sin närhet (ca 15-20% har ju detta personlighetsdrag, så många känner nog någon).

 Nästa anhalt för mig i ämnet blir att gå till biblioteket o leta "det högkänsliga barnet" av samma författare. Ett kapitel i boken jag just läst behandlade ett högkänsligt barn (och jämförde med ett barn som inte var högkänsligt), och då det var som att dem precis skrivit om ett litet troll jag känner...tänkte jag att den boken borde bli nyttig läsning framöver.

(Jag fick en psykologisk bilderbok på födelsedagen också, med titeln "om detta talar man endast med kaniner". även den speglar högkänslighet. Bra citat ovan!)Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

lite Nina och lite annat

Life is a beauty - admire it!

RSS 2.0